Lydia Davis senaste novellsamling Varieties of Disturbance: Stories finns sedan 2012 översatt till svenska. I och med Nobelpriset har många fått upp ögonen för Alice Munros noveller. Men Lydia Davis är fortfarande relativt okänd utanför Nordamerika där hon är verksam. 2013 vann Davis ett av litteraturens finaste priser Man Booker International Prize för sitt sätt att förnya novellkonsten. Lydia Davis har trots sin undanskymdhet prisats både av kritiker och läsare för sin originalitet.
Det som framförallt skiljer Davis från Munro och andra mer konventionella novellförfattare är formen. Novellerna i Samarbete med fluga är allt från 60 sidor till bara två rader långa. De kortare novellerna kan ses som anekdoter, aforismer eller små dikter och för tankarna till twitter där så mycket innehåll som möjligt ska uttryckas med hjälp av max 140 tecken. Det märks att Davis är översättare och arbetar mycket med språket (Hon har bland annat översatt Proust och Foucault), hennes noveller är som olika experiment i språkkonst.
Att läsa Samarbete med fluga är både roligt, absurt och stundom allvarligt. Hon har jämförts med bland annat Franz Kafka och Samuel Beckett. Kafka stöter vi på i novellen ”Kafka lagar middag”, där han ska bjuda en kvinna på middag och är oerhört paranoid och dramatisk när han planerar menyn. Han är rädd att det ska sluta med att han bara bjuder på potatissallad. I följande utdrag märks det att Davis inspirerats av Kafkas berättarteknik.
I morse till exempel, strax innan jag vaknade, vilket också var strax efter att jag somnat, drömde jag en dröm som inte har lämnat mig än: Jag hade fångat en mullvad och bar iväg med den till humlegården där den dök ner i jorden som om jorden varit vatten och försvann. När jag funderar över denna middag skulle jag vilja försvinna ner i jorden precis som mullvaden. Jag skulle vilja stoppa ner mig i en av linneskåpets lådor och öppna lådan då och då för att se efter om jag kvävts ännu.
En bok för alla som intresserar sig för hur språket kan fungera som förmedlare av intryck, känslor och det absurda i vardagen.
söndag 20 april 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar