lördag 27 december 2014

Vinter, vinter, vinter

Nytt!
Nytt jobb, ny lägenhet, nytt år, nya lakan, ny fin konst, nytt jag.
Pånyttfödelse är bra. Då finns tid att ändra sig, att bättra sig och försonas.

Bloggen ska inte dö. Den ska pånyttfödas, rebootas, som en sequel.

söndag 28 september 2014

Höst

 

fredag 8 augusti 2014

Den bästa dagen är en dag av törst

I den här fiktiva biografin av Jessica Kolterjahn får vi under ett år möta en 31-årig Karin Boye som går hos två psykoterapeuter i Berlin. Hon brottas med självhat och självmordstankar. Hos psykoterapeuterna får hon berätta om olika förälskelser i livet och på så sätt försöka bearbeta sina känslor. Enligt författaren ska boken läsas som en litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv. Det direkta men vackra språket är Kolterjahns egna, men spår av Karin Boye finns även i det lingvistiska. Att boken är fiktiv märks men den är så väl skriven att det är lätt att föreställa sig en 30-årig Karin Boye i Berlin.

Den bästa dagen är en dag av törst handlar liksom Kris om Karin Boyes kamp mot självhatet och hennes kamp för livet och kärleken. Kronologiskt skulle jag rekommendera att man först läser Kris och sedan den här som en fortsättning. Jessica Kolterjahn har tidigare gett ut romanerna Ut ur skuggan (2004), som även den handlar om kärlek mellan kvinnor, samt den spännande historiska romanen Nattfjäril (2007).

lördag 21 juni 2014

Fotografier


söndag 8 juni 2014

Penguin classics


Två juni-boktips


Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård
Helioskatastrofen är Linda Boström Knausgårds debutroman, men är hennes tredje publicerade verk och gavs ut först 2013 efter succén med novellsamlingen Grand Mal från 2011. Det är en underbart mystisk berättelse som utspelar sig någonstans i Norrland. Protagonisten är en flicka utan namn som tas ifrån sin mentalsjuke far och omplaceras i en frikyrklig fosterfamilj där hon får namnet Anna. Romanen är skriven ur Annas perspektiv och eftersom hon inte verkar haft en stabil uppväxt så får vi ingen riktig redogörelse för hennes historia, det mesta är fragmentariskt. Det vi vet är att hon längtar något oerhört tillbaka till sin pappa Conrad som nu bor på mentalsjukhus. Hon skriver brev till honom och vill träffas, hon får svar, men får inte träffa honom.

Anna lyckas inte anpassa sig till sin nya familj utan mår bara sämre och sämre. Till slut bryter hon ihop en dag i kyrkan och börjar tala i tungor, något som visar sig vara grekiska. Hon blir liksom sin far intagen på mentalsjukhus på grund av psykoser och depression. På sjukhuset utspelar sig andra halvan av berättelsen. Mycket av texten i Helioskatastrofen anspelar till den grekiska mytologin och Anna kan ses som en modern Atena. Språket är vackert och poetiskt och det är mycket läsupplevelse på bara 100 sidor. Boken är på det hela taget väldigt fascinerande och unik.

Man måste inte alltid tala om det av Åsa Foster
Man Måste Inte Alltid Tala Om Det är en samling noveller som alla utspelar sig i dagens Sydafrika. Det märks att författaren Åsa Foster har bott och studerat i Sydafrika då miljöerna och människorna känns äkta. Ett gemensamt tema för novellerna är en krypande känsla av obehag och maktutövning i olika former av relationer. I övrigt är novellerna utan röd tråd och fungerar mycket bra fristående och ger läsaren korta inblickar i människors dagliga liv. De människor som Foster porträtterar är både fattiga och rika, gamla och unga, onda och goda. Trots att det gått 20 år sen apartheid avskaffades finns fortfarande segregation, misär, våld, rädslor och fördomar.

Novellerna är lättlästa men samtidigt välskrivna och som läsare kastas man mellan olika miljöer och känslor. Den av novellerna som gör störst intryck på mig är ”Det afrikanska namnet”. Den handlar om ett hembiträde som bor hos sin rika arbetsgivarfamilj på vardagarna och åker hem till sin aidssjuke man i kåkstaden på helgerna. När hennes man kollapsar av vätskebrist får han flytta in hos familjen tills han blir bättre, så att hon kan fortsätta arbeta hos dem och ta hand om mannen samtidigt. Hembiträdet (vars namn vi inte vet, bara att hon har ett afrikanskt och ett kristet) trivs väldigt bra på jobbet och tar ära i att göra ett bra jobb, men när hennes sjuke man flyttar in rasar hennes värld sakta men säkert samman.

måndag 21 april 2014

Påskkakor

Superenkelt recept på goda & söta småkakor.

200 g smör
1 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl
Gul karamellfärg
Nonstop

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop tärnat mjukt smör och florsocker till en smulig deg. Tillsätt övriga ingredienser och några droppar gul (eller annan) karamellfärg. Rulla små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna och tryck dit en nonstop. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Blir ca 20-22 kakor. Kan göras vegan genom att byta ut smöret mot vegansmör och ta bort nonstopen eller byta den mot veganchoklad eller vegansylt.

söndag 20 april 2014

Still in love with Judas

 Glad Påsk!

Samarbete med fluga (och andra noveller)

Lydia Davis senaste novellsamling Varieties of Disturbance: Stories finns sedan 2012 översatt till svenska. I och med Nobelpriset har många fått upp ögonen för Alice Munros noveller. Men Lydia Davis är fortfarande relativt okänd utanför Nordamerika där hon är verksam. 2013 vann Davis ett av litteraturens finaste priser Man Booker International Prize för sitt sätt att förnya novellkonsten. Lydia Davis har trots sin undanskymdhet prisats både av kritiker och läsare för sin originalitet.

Det som framförallt skiljer Davis från Munro och andra mer konventionella novellförfattare är formen. Novellerna i Samarbete med fluga är allt från 60 sidor till bara två rader långa. De kortare novellerna kan ses som anekdoter, aforismer eller små dikter och för tankarna till twitter där så mycket innehåll som möjligt ska uttryckas med hjälp av max 140 tecken. Det märks att Davis är översättare och arbetar mycket med språket (Hon har bland annat översatt Proust och Foucault), hennes noveller är som olika experiment i språkkonst.

Att läsa Samarbete med fluga är både roligt, absurt och stundom allvarligt. Hon har jämförts med bland annat Franz Kafka och Samuel Beckett. Kafka stöter vi på i novellen ”Kafka lagar middag”, där han ska bjuda en kvinna på middag och är oerhört paranoid och dramatisk när han planerar menyn. Han är rädd att det ska sluta med att han bara bjuder på potatissallad. I följande utdrag märks det att Davis inspirerats av Kafkas berättarteknik.

I morse till exempel, strax innan jag vaknade, vilket också var strax efter att jag somnat, drömde jag en dröm som inte har lämnat mig än: Jag hade fångat en mullvad och bar iväg med den till humlegården där den dök ner i jorden som om jorden varit vatten och försvann. När jag funderar över denna middag skulle jag vilja försvinna ner i jorden precis som mullvaden. Jag skulle vilja stoppa ner mig i en av linneskåpets lådor och öppna lådan då och då för att se efter om jag kvävts ännu.

En bok för alla som intresserar sig för hur språket kan fungera som förmedlare av intryck, känslor och det absurda i vardagen.

torsdag 6 mars 2014

Lazarus is go


lördag 22 februari 2014

Que N'ai Je?

Tur och talang är samma sak och har inget att göra med ditt värde som människa.

Jag har äntligen fått ett heltidsjobb. Såhär glad har jag inte varit på jag vet inte hur länge.
Jag längtar till våren. Det blev liksom ingen vinter i år. Inte här. Kanske blir det bättre nästa år.

Dagens låt: Alela Diane - Crying Wolf

tisdag 4 februari 2014

Det kommer en morgon


fredag 24 januari 2014

I can see your future

Mina nyårslöften har inte blivit av alls hittills. Men vi kan väl se januari som en startblocksmånad? Jag läser alldeles för många böcker samtidigt. Det är förvirrande. Så mycket bra händer i februari. Sherlock kom och gick. 2 års uppehåll och helt plötsligt var det som om Steven Moffat kom hem till mig och slog mig i ansiktet.
To the very best of times.

Dagens låt: Belle and Sebastian - Little Lou, Ugly Jack, Prophet John

tisdag 14 januari 2014

Lite fler favoriter 2013

Favoritfilmer jag såg; (ej från 2013)
  • Maurice (1987)
  • The History Boys (2006)
  • Beginners (2010)
  • Prisoners (2013)
  • La Femme Nikita (1990)
  • Howl (2010)
  • Behind the Candelabra (2013)
  • Lincoln (2012)
Tv-serier
  • Hannibal säsong 1
  • The Walking Dead säsong 3
  • Black Mirror säsong 2
  • Derek säsong 1
  • Portlandia säsong 3
Tv-spel
  • The Wolf Among Us
  • The Last of Us
  • The Walking Dead DLC, 400 Days
  • Batman Arkham Origins
  • Ni no Kuni : Wrath of The White Witch

torsdag 9 januari 2014

2013


onsdag 8 januari 2014

Favoriter från 2013

Böcker
  1. Marisha Pessl - Night Film
  2. Jessica Kolterjahn - Den Bästa Dagen Är En Dag Av Törst
  3. Eva F. Dahlgren - Fallna Kvinnor
  4. Kristian Lundberg - Yarden
  5. Monika Fagerholm - Lola Uppochner
  6. Olga Grjasnowa - Ryssar Är Såna Som Gillar Björkar
  7. Lena Andersson - Egenmäktigt Förfarande
  8. Alice Munro - Dear Life
  9. Julie Otsuka - The Buddha in the Attic
  10. Robert Galbraith - The Cuckoo's Calling

Album
  1. Birdy - Fire Within
  2. Håkan Hellström - Det Kommer Aldrig Vara Över För Mig
  3. Regina Spektor - What We Saw From The Cheap Seats
  4. Lady Gaga - Artpop
  5. Melody Gardot - The Abcense
  6. M.I.A. - Matangi
  7. Laura Mvula - Sing To The Moon
  8. Marina and the Diamonds - Electra Heart
  9. The Knife - A Tooth For An Eye
  10. Alela Diane - About Farewell
(Några är från 2012, men de här är de jag lyssnat på mest förra året. I övrigt lyssnade jag massor på gammal jazz.)